Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Un any després d'un gran encert, amb molta feina feta i un tema encara pendent

Dijous 12 Març 2020 - 12:09

      
Celebrem el primer any de fusió amb un gust agredolç: d’una banda contents perquè estem assolint el gran objectiu d’estructurar la Xarxa per la Conservació de la Natura; per altre banda, però, ens trobem en una situació de gran fragilitat en el sector.

Ja fa un any parlàvem que les portes que s’obrien amb el procés de fusió eren moltes i esperançadores, i les perspectives s’han complert. Tenim una xarxa amb àmplia representació en la conservació de la natura, que ha suposat un pas endavant ferm per part de bona part del tercer sector ambiental. El sector ha crescut, més enllà de les competències que de bon principi se li pressuposen, i ha demostrat que la seva capacitat d’acció és transversal en tota la societat. Un  exemple clar d’això és la Taula “Salut i Natura de Catalunya”.

La consolidació també ha estat interna, conformant un equip estructurat que cada cop va donant més resposta a les necessitats i voluntats de les entitats membres. Un equip de gran capacitat, que ho deixa palès impulsant projectes com la Ultra Clean Marathon o l’Inventari d’Iniciatives de Custòdia. Alhora, també respon als grans reptes de sector, constituint un instrument d’incidència política qualificat, per a poder acompanyar les institucions del país a assolir una millor legislació ambiental.

Tanmateix, i darrera aquesta immensa tasca realitzada de consolidació, segueix una qüestió pendent, que busquem aconseguir revertir el més aviat possible: canviar la dinàmica precària de finançament i suport al tercer sector ambiental.

Tot indica que som al tram final de l’aprovació de l’Agència de la Natura i de la consolidació del Fons del Patrimoni Natural. Aquests dos instruments entenem que han de dotar el sector de l’estabilitat necessària i el finançament imprescindible perquè el país sigui coherent amb la situació d’emergència climàtica i el seu posicionament davant d’aquesta qüestió. Així doncs, treballar en aquestes dues qüestions està sent la primera prioritat de la junta de la XCN, així com de l’equip de treball, buscant vies innovadores per a trobar l’encaix entre les necessitats ambientals de país i el seu finançament a llarg termini.

Només resta tenir esperança que, en el segon aniversari, la consolidació de la Xarxa per la Conservació de la Natura i dels seus membres sigui una realitat. Farem tot el possible perquè sigui així, amatents als grans reptes de presents i esperançats d’obrir grans vies de futur.

Marc Vilahur Chiaraviglio, President

 
Més sobre...: opinió , xcn , fusio , marc vilahur
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies