Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

S'inicien les obres de restauració de l'estany de Sils

Dimecres 25 Setembre 2019 - 12:25

Les obres s'emmarquen en el conveni entre l'Agència Catalana de l'Aigua, l'Ajuntament de Sils, la Fundació Emys i la Fundació Catalunya la Pedrera.

En el marc del conveni de custòdia fluvial signat el passat novembre 2018, entre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l'Ajuntament de Sils, la Fundació Emys i la Fundació Catalunya la Pedrera, s’han iniciat les obres de restauració de l’estany de Sils:  s’ha extret tot l'excés de canyís de l'Estany, en total uns 25.000 kg; s'ha passat els discos per triturar el rizoma; s’han extret els sediments de la llacuna est i actualment s'estan extraient els sediments de la llacuna oest. A més, s'han restaurat els aguaits i el mirador.

L’estany s’ha dessecat completament durant bona part de la temporada estival. Per aquest motiu s’han iniciat les obres de restauració del seu estat ecològic a fi de garantir la seva riquesa natural.

Les obres, finançades i dirigides principalment per Fundació Catalunya la Pedrera i Fundació Emys, es centraran en descolmatar la llacuna (treure la capa de sediments que s’ha anat acumulant amb els anys) i controlar la població de canyís (Phragmytes australis), la qual és una espècie autòctona però que en aquest cas s’ha expandit molt i dificulta la presència d’espais de làmina d’aigua.
 

 
El conveni de custòdia fluvial
L’estany de Sils és un espai natural protegit dins de la Xarxa Natura 2000 europea, amb especial interès com a zona humida per a la població d’ocells migradors i també per la tortuga d’estany (Emys orbicularis), espècie protegida a nivell català on només queda una població madura de forma natural, la de la Plana de la Selva.
 
L'acord signat el passat novembre 2018 busca preservar i millorar l'espai, dins els termes de Sils, Caldes de Malavella i Maçanet, recuperant la riquesa biològica d'una de les zones humides més importants de Catalunya. L'àrea protegida inclou 12 hectàrees de l'estany, la riera de Santa Maria i la sèquia de Sils, diverses finques adjacents, algunes de les quals són propietat de la Fundació La Pedrera i 20 finques més amb contractes privats de custòdia que estan a la zona humida de Sils.

Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies