Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El GEPEC-EdC signa un nou acord per protegir l'hàbitat de l'àliga cuabarrada

Divendres 1 Març 2019 - 11:25

L'acord té una durada de 4 anys prorrogables.
   
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) s’han compromès a endegar una línia de col•laboració que  faciliti l’intercanvi d’informació i que generi accions de conservació concretes sobre el terreny, específicament dirigides a les poblacions de l’àliga cuabarrada i al seu hàbitat, i a la biodiversitat de les forests públiques i al terme municipi en general. Aquest és l’objecte de l’acord que van signar el passat divendres 8 de febrer, a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant, l’alcalde del municipi, Alfons Garcia i el president de l’entitat ecologista, Andreu Escolà. 

Segons consta a l’acord, ambdues parts compartiran informació relativa a les poblacions de l’àliga cuabarrada i a la biodiversitat en general, en l’àmbit del municipi, així com de les accions que es portin a terme en aquest sentit. Cal tenir en compte que a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant existeixen nombroses zones de cria de l’àliga cuabarrada localitzades amb un coneixement adequat per part de l’Ajuntament, amb oportunitats de gestió per a la conservació dels espais hàbitats per l’espècie. Entre els objectius de conservació de l’espai, hi ha la prioritat de millorar les poblacions de l’espècie, mitjançant accions de seguiment, accions directes de protecció de zones cria i regulació d’activitats i accions indirectes de millora de la qualitat dels hàbitats, especialment de les àrees d’alimentació i campeig, entre d’altres. 

Aquest acord se signa en el marc d’un projecte que realitza el GEPEC amb el suport de la Fundación Biodiversidad en l’àmbit de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.

El GEPEC-EdC elaborarà unes propostes de gestió que s’annexaran al Projecte d’Ordenació Forestal Municipal i tant l’Ajuntament com l’entitat ecologista intentaran, dins de les seves possibilitats, trobar recursos per a la conservació i millora de les parelles de l’àliga cuabarrada i el seu hàbitat, ja siguin materials, econòmics o humans. Ambdues entitats també cercaran recursos per endegar projectes conjunts, per realitzar qualsevol tipus d’acció beneficiosa per a la conservació del paisatge o de la biodiversitat del terme municipal en general. 

En el marc d’aquest acord de col•laboració i de custòdia, que té una durada de 4 anys (prorrogables automàticament si cap de les dues parts ho denuncia), es podran dur a terme, a més, activitats pedagògiques conjuntes de sensibilització relatives a l’espècie i al seu hàbitat.

L’àliga cuabarrada, en perill d’extinció

L’àliga cuabarrada és el rapinyaire més amenaçat d’extinció d’Europa i gaudeix del màxim status de protecció a tota la Unió Europea. Aquest rapinyaire, com a gran depredador que és, regula les poblacions d’altres animals, com els conills, rates o coloms, que podrien esdevenir plagues amb greus conseqüències per als ecosistemes i els conreus. 

L’àliga cuabarrada  és una espècie bioindicadora de la qualitat dels ecosistemes. La seva presència ens indica una bona qualitat ambiental dels espais naturals. Si preservem l’àliga cuabarrada  i garantim la seva supervivència, estem garantint la supervivència de moltes altres espècies. A Catalunya actualment tenim 78 parelles d’àligues cuabarrades. És de destacar que, d’aquestes, vora el 70% es troben als espais naturals del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. És davant d’aquesta situació que són del tot necessàries les accions per garantir la preservació d’aquest ocell i dels seus hàbitats. L’acord entre l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i  el GEPEC-EdC permetrà unir esforços i treballar, de manera coordinada entre ambdues entitats, per aconseguir la salvaguarda d’aquest magnífic ocell. 
            


Text i imatges > Web del GEPEC - EdC


 
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies