Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

La 2a Trobada de Propietaris de Custòdia del Territori reuneix a més de 50 persones interessades en la custòdia forestal

Dimecres 14 Gener 2015 - 12:29

Durant la trobada es va signar un nou acord de custòdia entre el Consorci de la Serra de Llaberia i el propietari de Mas del Calàs de Capçanes. 

La jornada es va iniciar amb la presentació de l'acte per part de Marta Subirà, Directora General de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, Xavi Buqueras, vocal de la xct, i Antoni Bonfill Vernet, president del Consorci de la Serra de Llaberia.

Després es va donar a conèixer als assistents diverses iniciatives de Catalunya sobre com integrar la conservació de la biodiversitat en la gestió forestal: Us podeu descarregar les presentacions aquí.

- Plans de gestió forestal i biodiversitat, Ricard Farriol del Centre de la Propietat Forestal.
- El programa “Selvans” de conservació de boscos madurs i santuaris forestals, Jaume Hidalgo
d’AccioNatura.
- Prevenció d’incendis i paisatges resistents al foc, Oriol Vilalta de la Fundació Pau Costa.
- Gestió forestal sostenible: un concepte d’èxit per a l’ús econòmic i protecció de la
biodiversitat dels boscos, Joachim Englert de SocialForest.

Tot seguit, en Jarkov Reverté, tècnic del Consorci de la Serra de Llaberia, va presentar les iniciatives de custòdia del territori que desenvolupa el Consorci, i el projecte LIFE Taxus, de conservació de les teixedes catalanes, a través del qual s'han desenvolupat diverses actuacions de custòdia del territori. En acabar, i en un acte simbòlic i emotiu, es va signar un acord de custòdia entre el Consorci de la Serra de Llaberia i el propietari de la finca de Mas del Calàs, una propietat privada de 40 ha on s’estan realitzant treballs de prevenció d’incendis (amb l’ús de cremes controlades) de gestió forestal i conservació. Dins de la finca agroforestal també s’hi conrea vinya.

Finalment, i després d'un esmorzar deliciós amb productes de custòdia i de proximitat de la Serra de Llaberia, vam realitzar una visita de camp a dues finques amb acords de custòdia amb el Consorci, el Mas Collet i el Mas de la Vall. Durant la visita, i de la mà de Jordi Camprodon, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, i autor del recent llibre “Ecologia i conservació dels ocells forestals”, vam poder conèixer consells útils i bones pràctiques per a la conservació de la biodiversitat dels boscos.

La finca de Mas Collet és una propietat privada de 80 ha. on s’estan realitzant diverses actuacions del projecte LIFE Taxus, un projecte per a la conservació de les teixedes de Catalunya. Es preveu la signatura d’un acord de custòdia amb constitució d’un dret real per a que el Consorci de la Serra de Llaberia pugui gestionar directament les teixedes de la finca.

La finca de Mas de la Vall, és una forest pública de 550ha (CUP Mas de la Vall, Mas de Calàs i Ricorb), i en ella s’hi realitzen diverses tasques de conservació i prevenció d’inecendis. Properament es redactarà el pla d’ordenació on es podran introduir aspectes de gestió i conservació.

Tot plegat, va convertir el dia en una jornada molt amigable i agradable, amb molt interès per part dels assistents, i amb molt bona acollida per part dels propietaris forestals, alguns dels quals ja van fer contactes amb les entitats de custòdia presents a la trobada per a arribar a possibles nous acords de custòdia!

Aquí podeu veure les imatges de la trobada. 
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies