Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Èxit de la jornada “Oportunitats de la custòdia urbana per a l’adaptació de les ciutats al canvi climàtic” a Palma

Dijous 16 Maig 2019 - 11:45

 Durant la jornada es va realitzar una dinàmica participativa per a identificar els reptes i les accions prioritàries per a la gestió de la infraestructura verda a la ciutat de Palma
EL passat dia 26 d'abril, al Centre Cultural Can Balaguer de Palma, va tenir lloc aquesta jornada organitzada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palma. L’objectiu era reflexionar sobre com els espais verds de les ciutats poden adaptar-se al canvi climàtic i el paper que pot tenir la custòdia del territori en aquesta adaptació.
 
La jornada va començar amb una ponència del Dr. Agustí Jansà, del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears, sobre els principals efectes del canvi climàtic a nivell global i a les Balears. Seguidament, en Gabriel Horrach i en Josep Maria Rigo, de l'Ajuntament de Palma, van parlar sobre la planificació i gestió de la infraestructura verda a la ciutat de Palma. En la mateixa línia, la Margarita Parés, Cap del Programa de Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona, va explicar el programa d’impuls de la infraestructura verda urbana a la ciutat de Barcelona i el paper que hi té la participació ciutadana. A continuació es va abordar el cas de la prova pilot de custòdia urbana al Sot del Pantà de la Foixarda a Barcelona, on s'està en procés de formalitzar un acord de custòdia amb dues entitats. En Guillem Bagaria va explicar el paper de la XCN en aquest projecte que gaudeix de finançament de la Fundación Biodiversidad a través d’una ajuda de la convocatòria de canvi climàtic i, posteriorment, en Guillem Mas, de l'associació Paisatges Vius, va explicar quin tipus de gestió s’ha planificat de dur-hi a terme un cop estigui signat l'acord.


 
Després d'una pausa es van donar a conèixer tres experiències de custòdia a l'àmbit urbà en el cas de Mallorca. Primerament, en Tomàs Fortuny i la Lluïsa Dubon varen compartir la feina feta per a l'impuls d'un Parc Agrari a la perifèria de Palma. Després, la Gemma Capdevila va explicar les activitats de millora que duen a terme els alumnes de l'IES Joan Alcover a la Comuna de Bunyola. Finalment, en Marc Ayats va donar a conèixer la iniciativa “Sembrant salut”, un projecte d'horts socials desenvolupat per Creu Roja.
 
La part final de la jornada va ser una dinàmica participativa per a identificar els reptes i les accions prioritàries per a la gestió de la infraestructura verda a la ciutat de Palma. Es van dividir les persones participants en tres taules que van abordar tres àmbits diferents dins el que serien espais verds o potencialment verds a ciutat: espais naturals perifèrics, parcs urbans i via pública, mitgeres i altres espais.
 
A la jornada hi van participar al voltant de 40 persones de diferents àmbits professionals: administració pública, associacions de veïnats, entitats ambientals, instituts, universitats, empreses, etc.

Per a més informació consulteu el programa de la jornada i descarregueu-vos les presentacions

Aquesta jornada forma part del projecte "INFRAESTRUCTURA VERDE Y CUSTODIA URBANA: contribuyendo a la adaptación al cambio climático de las ciudades", que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio para la Transición Ecológica.

 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies