Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Natura és salut

Divendres 14 Setembre 2018 - 13:50

Article d'opinió de la Laia Botey, coordinadora de Som Natura.
 
En les últimes dècades, han sorgit infinitat d’estudis científics que evidencien els beneficis que el contacte amb la natura té per al nostre benestar. Ens aporta un millor estat de salut física i mental i també ens rebaixa l’estrès, ens permet pensar amb més claredat i és una font de vitalitat, entre altres.

Al mateix temps, vivim en una societat cada cop més urbana i més tecnificada, fins al punt que parlem de la síndrome de dèficit de natura de Richard Louv, i molts sentim la necessitat de reconnectar amb el món natural del qual formem part, tal com assenyala Qing Li.

D’aquesta manera, ens adonem que preservant la natura, tenim cura de nosaltres mateixos perquè estant en contacte amb la vida natural ens nodrim, sigui de forma terapèutica o com a element previ en el qual se sustenta el nostre benestar. I és que aquesta interrelació entre salut i natura -que per Wilson era vital- hauria de ser fonament de la nostra qualitat de vida.

Així, l’accés a la natura podria arribar a ser un dret? O potser podria formar part dels indicadors de salut? I és que en molts casos des dels CAPs es podria receptar als pacients caminar per la natura propera o fer un bany de bosc, abans que ansiolítics. Les escoles i hospitals segurament farien millor la seva funció rodejats de natura i potser un dia les persones grans podran gaudir de jardins terapèutics, o comptar amb un ambient verd a l’oficina serà un requisit de la salut laboral…

I, alhora que necessitem ciutats resilients davant del canvi climàtic on les solucions basades en la natura ens ajudin també a combatre la contaminació atmosfèrica o a moderar la temperatura, sabem que hem de conservar els nostres boscos -i especialment els d’alt valor natural- perquè són els grans garants d’aquest patrimoni que ens cura.

És per això que la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), en col·laboració amb Som Natura, impulsa el Cicle “Salut i Natura” aquesta tardor al Palau Macaya. No només per imaginar nous escenaris saludables que reforcin el patrimoni natural i la seva conservació, sinó per establir unes bases per tal de facilitar que siguin possibles.

És a dir, sota la mirada d’aquest cercle virtuós de natura i salut, plantejar-nos quins són els grans reptes que, per la seva complexitat, segurament demanaran la sinergia de diferents actors (administració, sector privat, recerca i entitats), i apuntar una estratègia conjunta.

Com conservarem territoris sans i sostenibles en una Catalunya majoritàriament rural? Com avançarem en la construcció de ciutats habitables sanes i saludables amb una població cada com més urbana? I com garantirem l’accés equitatiu al verd, evitant l’exclusió social que la reverdització a vegades comporta i tenint cura dels col·lectius més vulnerables?

Us convidem a participar en el cicle i a ser part impulsora de les accions de futur en aquesta direcció.

 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies