Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Nous acords de custòdia per conservar prats de dall a Cantallops

Dijous 2 Febrer 2017 - 16:43

Durant l'acte de presentació es van signar acords amb 5 propietaris de finques on hi han prats de dall.
 
El passat 28 de gener es va realitzar a Cantallops una jornada per abordar la conservació dels prats de dall de l'Albera, com a prats d’alt interès florístic, dins el context del projecte “Cultivant Biodiversitat” que està desenvolupant la IAEDEN.

La IAEDEN, entitat membre de la Xarxa de Custòdia del Territori des de 2005,està desenvolupant el projecte “Cultivant Biodiversitat” pretén l’establiment d’acords de custòdia amb la negociació del maneig agroramader per a la conservació dels prats de dall i basses temporànies de l’Albera. L’àmbit d’actuació és la zona de l’Albera a la comarca de l’Alt Empordà. Aquest projecte es va iniciar a l’any 2006 realitzant un inventari de prats de dall a l’Albera que conformava un conjunt molt interessant pel que fa a la biodiversitat. Es van inventariar i avaluar 98 prats de dall entre els municipis de Cantallops, Capmany i Sant Climent Sescebes.

Els prats de dall són hàbitats seminaturals que han de ser objecte de maneig permanent per garantir-ne la conservació. Els diferents estudis realitzats adverteixen de l’amenaça per a la seva conservació a causa de l’abandonament degut a causes multifactorials (manca de relleu generacional per portar les terres, en alguns casos sobrepastoreig,...).

L’objectiu general de “Cultivant biodiversitat” és fer aportacions per ajudar a la garantir la pervivència dels prats de dall i basses temporànies de l’Albera i compatibilitzar l’ús agroramader amb la conservació dels seus valors naturals. Pel tal de complir aquest objectiu es portaran a terme, entre d’altres actuacions: la signatura d’acords de custòdia amb els propietaris, actuacions de millora de l’estat de conservació dels valors naturals dels prats de dall com la recuperació de la pràctica del dall i la recol·lecció de llavors i propàguls d’espècies d’interès a nivell d’hàbitats, organització d’equips de voluntariat per ajudar a les finques agràries amb acord de custòdia, jornades de formació i la divulgació del concepte de custòdia del territori. I per avaluar l’assoliment dels objectius s’ha dissenyat un programa de seguiment basat en els objectius del programa, els objectius dels acords de custòdia i els objectes de conservació. El projecte s’ha iniciat a Cantallops, per ser el municipi amb més prats de dall òptims a conservar.

 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies