Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

La jornada anual de la XCT es consolida amb un programa extens i un èxit de participació

Divendres 25 Novembre 2016 - 13:11

Al voltant de 150 persones participen a la Jornada anual de la XCT.
El 17 de novembre, unes 150 persones van gaudir d’un programa divers amb ponències, tallers i debats per a tots els gustos i públics de la jornada anual de la XCT. La jornada va transcórrer en un ambient fantàstic i en un espai i entorn immillorables: el centre d’educació ambiental de Can Coll, una masia del segle XV en ple Parc Natural de Collserola. El tret de sortida de la jornada va anar a càrrec de Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat; Marià Martí, director gerent del parc de Collserola; i Marc Vilahur, president de la XCT. Seguidament, els assistents van poder triar entre tres jornades paral·leles.

Per una banda, va tenir lloc la Jornada Tècnica “Fomentar l’accés a la terra per una nova generació d’agricultors agroecològics”, dins el marc del projecte Erasmus+ “Acces to land”. La jornada presentà una mostra representativa d’aquestes iniciatives i accions que faciliten l’accés a la terra, arreu d’Europa i a casa nostra. Les sis intervencions es van dividir en dues seccions, posant èmfasis respectivament en el context actual de la problemàtica d’accés a la terra i en el paper que hi pot jugar l’administració local. La jornada comptà amb el suport del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2016 del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Paral·lelament, la sala d’actes de Can Coll acollí el Seminari “La custòdia del territori, nou paradigma per a la conservació de la natura”,  organitzat pel Departament de Territori i Sostenibilitat. Dirigí la sessió Brent Mitchell, reconegut i prestigiós especialista internacional en custòdia del territori, amb un paper molt destacat en el desenvolupament de la custòdia a casa nostra. Ell mateix introduí el concepte de custòdia del territori a escala global i donà pas a la presentació de projectes de custòdia dels Estats Units, República Txeca i Catalunya.

Finalment, i durant tot el dia,  es desenvolupà un programa molt complert de Rondes de Comunicacions sobre aspectes innovadors de la custòdia del territori: la custòdia en els plans tècnics de gestió i millora forestal; la custòdia com a eina per a la conservació de fauna amenaçada; el paper de la custòdia fluvial al Domini Públic Hidràulic; exemples d’ajuntaments que destinen el 0’5% del seu IBI per a la protecció de la biodiversitat i la natura; la recerca científica com a eina bàsica per al desenvolupament de projectes de custòdia; les servituds de conservació en el context del dret català actual; la custòdia del territori en “monts de socis”, etc. En molts casos, van ser les mateixes les entitats de custòdia qui va prendre el protagonisme explicant les seves experiències particulars, i en d’altres, van poder enriquir-se d’informacions i idees diverses transmeses per experts que els poden ser de gran interès per a la tasca que duen a terme.

Us comuniquem amb satisfacció que les valoracions dels assistents varen ser molt positives, i a la vegada us garantim que les hem estudiat a fons i farem tot el possible per no deixar mai de millorar. Moltes gràcies per la vostra assistència i aportacions, i als que no vau poder assistir... no us perdeu la del 2017!

Us podeu descarregar totes les presentacions de les Rondes de Comunicacions i a la Jornada tècnica "Fomentar l'accés a la terra per una nova generació d'agricultors agroecològics" aquí.

FEM XARXA!! FEM CUSTÒDIA!!
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies