Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Propietaris i gestors responsables del territori

Dijous 8 Setembre 2016 - 17:35

 
A mesura que la custòdia del territori s'estén i és més coneguda cada dia (tot i que encara quedi molt camí per fer) ens trobem davant nous reptes que hem d'anar encarant. Un d'ells és donar resposta a un nombre creixent de persones propietàries o gestores de terres que es mostren sensibles i compromeses amb la conservació dels valors naturals de les seves finques i que sovint s'adrecen a les entitats de custòdia i a la XCT buscant suport o consell. Per dir-ho d'una forma senzilla: hi ha finques a la recerca de custodi.
 
No sempre és fàcil donar resposta a aquesta demanda. Les iniciatives de custòdia del territori funcionen, en general, en sentit invers. Són les entitats de  custòdia les que s'adrecen a la propietat de les finques on s'han detectat valors naturals a conservar per establir alguna forma d'acord. Això també val per la propietat pública o pel domini públic. Molt rarament es produeix a la inversa. I això és una de les grans virtuts de la custòdia: la seva capacitat de conservar de forma efectiva el patrimoni natural a partir de la iniciativa cívica.
 
Però, lògicament, l'augment de la consciència social del valor de la natura per a l'espècie humana, la preocupació per la salut de la biosfera, també arriba a les persones que posseeixen terres. Aquestes cada cop són més sensibles i responsables. Massa sovint les organitzacions que agrupen els interessos de la propietat o la gestió de la terra (propietaris forestals, pagesos, etc.) creuen que la seva missió és només defensar-los en termes econòmics, quan això no es correspon amb els sentiments reals d'una gran part d'aquestes persones. Però això és un tema diferent, que potser haurem de tractar en una altra ocasió.
 
El cas és que les finques que busquen custodi no sempre en troben. Les entitats de custòdia del territori de Catalunya arribem fins on arribem. Estem limitats, sobretot, pels nostres pressupostos, que ens obliguen a prioritzar molt curosament on invertim els nostres esforços. Els projectes públics estan estancats (o pitjor) i el finançament privat no creix al ritme necessari (o gens). En conseqüència, i és trist haver-ho de constatar, no qualsevol finca val la pena. Ens hem de concentrar en terres d'alt valor natural, on l'esforç de la custòdia sigui el màxim d'eficaç en termes de conservació.
 
Des d'Avinença, la xarxa de custòdia del territori del País Valencià, ens arriba un concepte: gestors responsables del territori. És un concepte atractiu però hem d'estudiar com el desenvolupem. Per començar a Catalunya tenim un dels casos més emblemàtics d'Europa: la Fundació Catalunya La Pedrera. Sembla lògic proposar que la XCT, les entitats conservacionistes i les administracions competents, comencem a estudiar alguna fórmula flexible i lliure que doni resposta a la propietat i a la gestió responsable del territori que, com dèiem al començament, demana suport i consell.
 
En aquests moments, la XCT, juntament amb moltes organitzacions de diferents països europeus, estem impulsant la creació d'una xarxa europea. Si ho aconseguim dur endavant, la futura European Land Conservation Network serà una gran xarxa de xarxes, i esperem augmentar la nostra influència en el si de la UE. Aquesta xarxa no serà només de custòdia, sinó que vol abastar un concepte més ampli, encara per definir però que podria ser el de conservació privada, que inclogui experiències que no són de custòdia en termes estrictes però que en són germanes molt properes.
 
Per començar el proper dia 17 de setembre tindrà lloc la 3a Trobada de Propietaris de Custòdia del Territori organitzada per la XCT. Aquest cop serà al Pla de l'Orri, a l'Alt Berguedà, a la seu de la Fundació Miranda, i alguns d'aquests reptes s'hi tractaran directament. Hi participaran la Directora General de Forest, Sra. Montse Barniol, i el subdirector general de Biodiversitat i Medi Natural, Sr. Jaume Vicens.
 
Us animem a participar-hi. Aquí trobareu el programa: www.xct.cat/mm/file/2016/Programa_Propietaris_P_Miranda_DEF_lq.pdf
 
Sergi Marí, Coordinador XCT

 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies