Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Crònica de la Jornada de presentació del projecte 1.000 punts d'aigua

Dijous 9 Juny 2016 - 13:11

El projecte vol elaborar un inventari col·laboratiu de basses, llacs, estanys, molleres, abeuradors i altres punts d’aigua que hi ha repartits pel país.
La presentació inicial, lluny de ser unidireccional va comptar amb continues intervencions dels assistents crenat un ric debat sobre els aspectes més delicats de la iniciativa com són la difusió d’informació d’espècies i hàbitats amenaçats, la validació de les dades registrades o el solapament de la iniciativa amb projectes similars. En general es van resoldre tots els dubtes que es van plantejar i en el cas de la ocultació d’informació sensible, ens vam emplaçar a realitzar una reunió específica amb la Subdirecció de Biodiversitat per definir els termes i condicions de difusió de les dades d’hàbitats i espècies amenaçades.
 

Després de la pausa va ser l’hora d’encendre els ordenadors i tauletes per provar el funcionament del portal i rebre els comentaris i sensacions dels usuaris (imatge 1). Tots els assistents es van registrar al portal i van poder registrar un punt d’aigua i observacions relacionades amb aquest punt. També es va ensenyar com crear entitats, projectes i accions de conservació. La major part de les expectatives i necessitats dels assistents estaven ben cobertes, però així i tot hi van haver peticions i aportacions interessants de cara a millorar el portal: afegir un parell més de tipologies de punts d’aigua, modificar la classificació d’impactes i accions, poder relacionar diferents entitats a un mateix projecte, poder introduir els punts amb dades del GPS, poder utilitzar el GPS del mòbil quan s’utilitza el dispositiu al camp, destacar les espècies de fauna i flora  invasora, entre d’altres.

La jornada es va realitzar a les instal·lacions de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya i va comptar amb 14 inscrits.

El projecte 1.000 punts d'aigua
La iniciativa compta amb un portal web (www.1000punts.cat) que és una base de dades que pretén, d’una banda, elaborar un inventari col·laboratiu de basses, llacs, estanys, molleres, abeuradors i altres punts d’aigua que hi ha repartits pel país. Per altra banda, el portal ofereix eines a les entitats de conservació, les administracions i els centres educatius per a la divulgació, l’estudi i la conservació dels hàbitats aquàtics i la seva biodiversitat.

L’objectiu final del projecte és crear una xarxa de 1.000 punts d’aigua en custòdia, ben conservats i que estiguin gestionats per afavorir la biodiversitat aquàtica.

Aquesta jornada és organitzada pel Grup de Treball de Custòdia Agrària de la XCT i ha estat subvencionada pel Pla Anual de Transferència Tecnològica 2016 del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Text i fotografies: Guillem Mas i Gregori Conill (Paisatges Vius)
 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies