Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Paisatges Vius avança en les actuacions de recuperació de la llacuna de l'Es­tany Tort per a la conservació del samaruc a l’Ametlla de Mar

Dijous 15 Gener 2015 - 12:31

La restauració és possible gràcies al finançament d'Andrena, el primer fons privat de conservació de la biodiversitat de Catalunya.
 
Aques­ta set­ma­na s'està duent a terme un intens tre­ba­ll per a la res­tau­ra­ció de la lla­cu­na de l'Es­tany Tort de l'Ametlla de Mar. Aquesta restauració és una de les actuacions previstes al projecte “Recuperació de llacunes litorals per a la conservació del samaruc a L’Ametlla de Mar” gestionat per Paisatges Vius, i finançat per el fons Andrena, un fons privat constituït per donar suport a projectes de conservació de la biodiversitat. 

El projecte es desenvolupa al litoral de l’Ametlla de Mar (Tarragona), conjuntament amb l’ajuntament del municipi i el Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l’Ebre i té com a objectiu la restauració de 3 llacunes de gran interès per al samaruc (Valencia hispanica), una espècie de peix endèmic del litoral mediterrani ibèric molt amenaçada per la degradació del seu hàbitat i considerada en perill crític d’extinció.

El samaruc és un petit peix d’aigua dolça endèmic de la Península Ibèrica que es troba en greu perill d’extinció bàsicament a causa de la introducció generalitzada d’un peix exòtic (la gambúsia)  i a la pèrdua d’hàbitat per processos urbanístics i d’ocupació del sòl. Aquestes amenaces condicionen en gran mesura la seva viabilitat a llarg termini i la seva tendència poblacional és negativa fins al punt que la seva àrea de distribució a Catalunya inclou únicament 4 localitats, totes situades a les Terres de l’Ebre.

Des del 7 de gener, i aprofitant la mar baixa i la finestra de bon temps, s'estan duent a terme les tasques necessàries per a l'excavació de la llacuna de l'Estany Tort, una llacuna litoral desapareguda a finals dels anys 70 per rebliment i que actualment no acull cap espècie íctica. Prèviament, i abans de realitzar les excavacions, s'han realitzat estudis de caire biològic, hidrogeològic i físicoquímic.Un cop restaurada la llacuna es preveu la incorporació d'una tanca i la col·locació d'un cartell informatiu amb codi QR, amb l'objectiu d'ordenar les visites i informar de les actuacions realitzades. 

Al facebook de Paisatges Vius hi podeu fer un seguiment diari de les tasques que s'estan duent a terme. I també podeu escoltar l'entrevista de ràdio sobre les actuacions realitzades a La Cala RTV.

El manteniment posterior de les actuacions està garantit gràcies a l’acord de custòdia signat amb l’ajuntament de l’Ametlla de Mar. I el seguiment de les llacunes i les poblacions de peixos aniran a càrrec del Parc Natural del Delta de l’Ebre amb qui també s’ha establert una col·laboració.

 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies