Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Crònica de la Jornada Tècnica "El pastoralisme en la conservació de la natura"

Dimarts 25 Novembre 2014 - 14:05

La jornada, organitzada pel Grup de Treball de Custòdia Agrària, va tenir lloc el passat 20 de novembre a la Universitat de Vic.
 
La custòdia agrària és l’aplicació de la custòdia del territori a l'àmbit agrícola i ramader i té com a objectiu principal harmonitzar la viabilitat de les activitats productives amb la conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics de les explotacions. Amb aquesta finalitat el Grup de Treball de Custòdia Agrària promou el seu ús realitzant accions de formació, difusió i impuls sociopolític. 

Els objectius de la jornada eren: 
1. Adquirir una comprensió i informació pràctica per a planificar i gestionar projectes que integrin la ramaderia com a eina de conservació de la natura.
2. Extraure els factors d’èxit i de viabilitat dels projectes amb participació ramadera.
3. Compartir experiències i adquirir de contactes mitjançant networking.

Al 1r bloc de la jornada (Bases teòriques de la gestió pastoril) Ferran Pauné va realitzar una ponència dividida en dues parts: en la primera part va emmarcar la jornada en la necessitat d’aplicar un canvi de paradigma en els projectes de conservació amb ramaderia on l’element central ha de ser el ramader per dvant del ramat i dels hàbitats. També va definir els factors principals d’un sistema pastoral com ara la producció vegetal, el comportament animal o els serveis del pastoralisme. En la segona part va desgranar els aspectes clau que s’han de tenir en compte en un projecte de conservació que impliqui la participació de ramaderia.

                  

Posteriorment Andreu Salvat va explicar un protocol, senzill i d’aplicació ràpida, per a determinar l’estat de conservació d’un prat o pastura tenint en compte les principals espècies amb flor que hi creixen. Un protocol que pot ser aplicat per persones no expertes en botànica com ara els tècnics dels projectes o els mateixos ramaders.

Al 2n Bloc (Experiències i casos pràctics) Guy Beaufort, del Fòrum Europeu per a la conservació de la natura i el pastoralisme, va fer una presentació de la filosofia, els missatges, els objectius i el funcionament d’aquesta entitat d’àmbit europeu. Posteriorment va fer una síntesi d’experiències d’èxit a nivell local exposant dos casos a Irlanda i a Turquia, i va apuntar que hi ha zones on no és possible plantejar-se aquests projectes per manca de possibilitats de finançament com a la Vera (Extremadura), on ell viu. Enllaçant amb la manca de recursos va desgranar algunes vies de finançament europeu per iniciatives similars. Finalment va presentar un nou projecte sobre el pastoralisme a l’estat espanyol: la Plataforma por la ganaderia extesiva y el pastoralismo, on va convidar als assistents a sumar-s’hi.

                    

Al 3r Bloc (Transimssió de consixements: del ramader al gestor) Ferran Pauné va moderar una taula rodona amb cinc ramaders que participen en projectes de conservació de la natura i que, per tant, estan prestant serveis ambientals. A través de cinc preguntes els ramaders van exposar el seu punt de vista i van debatre sobre la seva participació en aquest tipus de projectes: 1. Quin interès tenen per participar en el projecte? 2. Va ser necessari adaptar l’explotació al projecte? 3. Quines contraprestacions i necessitats van exigir als promotors del projecte? 4. Quins van ser els factors limitants? i finalment 5. Com va ser el procés de negociació i l’establiment dels acords?

                     

Posteriorment es va obrir un torn de debat entre els assistents que va ser molt participatiu on es va posar de relleu una doble visió del pastoralisme, una des del punt de vista del ramader, que prioritza la viabilitat i la practicitat de la seva explotació, i l’altre des del punt de vista del tècnic gestor, que dóna molta importància al compliment dels compromisos establerts pel ramader per l’assoliment d’objectius de conservació.

La darrera mitja hora va servir perquè Vanesa Freixa, de l’Escola de Pastors de Catalunya, fes una síntesi dels temes tractats durant la tarda en forma de conclusions, on encara hi va haver la participació del públic en alguns aspectes.

Valoració de la jornada
La valoració general de la jornada va ser molt positiva, tant per part dels organitzadors com pels assistents. A nivell d’assistència el número d’assistents va superar les expectatives més optimistes, que es fixava en 50 persones. A més, el perfil dels assistents va ser el previst: tècnics i gestors que volien millorar els seus projectes de conservació/ramaderia amb la integració de punts de vista d’altres ramaders i projectes similars.

Tothom va coincidir que la temàtica de la jornada va ser molt encertada ja que aquest tipus de projectes, cada vegada més nombrosos, són complexos i la majoria es troben amb problemàtiques similars, de manera que cal millorar el seu enfocament i plantejament. Els ramaders assistents van destacar que la jornada va oferir continguts molt interessants i realistes, a diferència d’altres jornades similars que no es centraven tant en l’activitat ramadera.

La organització per part de la Xarxa de Custòdia del Territori i les instal·lacions de la Universitat de Vic van ser molt ben valorades i la jornada es va desenvolupar tal i com estava previst, sense canvis ni retards.

Per a més informació consulteu el Programa de la Jornada i el recull d'imatges. També us podeu descarregar les presentacions al següent enllaç:
www.xct.cat/ca/cdr/9_material_jornades_tallers.html
 
 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies