Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

La custòdia del territori davant nous reptes

Divendres 14 Novembre 2014 - 17:14

 
La declaració de Barcelona. Primer Congrés Europeu de Custòdia del Territori.
Avui volem compartir amb vosaltres diverses reflexions sobre el camí que ha de seguir la custòdia del territori a Catalunya. Un cop finalitzat el 1r Congrés Europeu, tot fent-ne una primera valoració, tenim la impressió que confirma que la custòdia del territori s’anirà convertint en una eina de conservació important a Europa. Parlant amb els participants hem constatat clarament que està despertant molt d’interès en aquells països que encara no la coneixen prou i que la Comissió Europea veu la custòdia com un complement adequat a la seva estratègia de conservació. Prova d’això és la insistència d’Angelo Salsi, el cap del programa Life, en el seu discurs de clausura del Congrés, en que les entitats apliquem la custòdia prioritàriament dins de la Xarxa Natura 2000.

Per altra banda, la Declaració de Barcelona, aprovada en aquest Congrés, és un document que ens ajuda a marcar un punt d’inflexió, una fita històrica per començar a treballar sòlidament a nivell europeu. A l’horitzó, doncs, hi ha una Xarxa Europea de Custòdia del Territori.
 
Propietaris que custodien i ajuntaments que ajuden.
El treball en xarxa no només avança cap a Europa, sinó també cap a dins, mirant de reforçar o intensificar les sinergies entre els actors de la custòdia. I un dels actors imprescindibles són els propietaris de terres. El proper dissabte 29 de novembre tindrà lloc la 2a trobada de propietaris de custòdia del territori a la Serra de Llabería. Arrel de l’èxit de la 1a trobada de l’any passat, enguany s’organitza una 2a trobada amb una temàtica concreta: la gestió de la biodiversitat dels boscos. A poc a poc, volem avançar cap a una major articulació i visibilitat social d’aquells propietaris que miren la seva terra no només com a font de negoci sinó també amb els ulls de qui sap protegir els seus valors naturals i troba una aliança per fer-ho.

En aquestes aliances, per suposat, hi trobem les entitats de custòdia i la xct. Però també altres actors. Tercers actors molt importants en la nostra realitat catalana i europea, com són els poders locals. De vegades ens referim a la custòdia com a conservació privada, però això no és del tot correcte aquí, atès l’important paper que poden jugar i que estan jugant els municipis en promoure i donar suport a la custòdia en els seus territoris. Però, per altra banda, és veritat que els ajuntaments no són exactament entitats de custòdia i no és lògic que actuïn com a tals. Però molt sovint són i han de ser col·laboradors necessaris.

El proper divendres 21 de novembre tindrà lloc la 1a trobada de municipis per la custòdia a Granollers. Els objectius d’aquesta trobada són 2: donar a conèixer casos pràctics d’acords de custòdia amb ens locals implicats, però també estudiar la possibilitat de crear un grup de treball de custòdia municipal dins de la xct. Pensem que ho hem de fer sense idees preconcebudes. Només avançarem si partim de la realitat concreta dels municipis per la custòdia, és a dir si som capaços d’identificar allò que poden aportar i allò que poden demanar a les entitats de custòdia, als propietaris i a la xct.

Sergi Marí
Més, sobre...: opinió , sergi mari , c30 , butlleti
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies