Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

La custòdia del territori, una eina de consens en el món local - Article d'opinió

Dimecres 29 Octubre 2014 - 17:15

La xct organitzarem una trobada d’ens locals en col·laboració amb l’Ajuntament de Granollers i amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, amb el propòsit d’acostar la custòdia als municipis i volem donar a conèixer diferents experiències de custòdia del territori i ens locals, i valorar la possibilitat de crear un grup de treball amb aquests membres.


 
Des del seu naixement al nostre país, la custòdia del territori ha esdevingut una cada cop més important en la gestió per la conservació del patrimoni natural.
El concepte neix als Estats Units als anys 70 i arriba a l’Estat espanyol de la mà de WWF/Adena i Félix Rodríguez de la Fuente poc després.

Des d’aquest moment, petites entitats sense ànim de lucre i associacions amb empenta, comencen a utilitzar aquesta eina innovadora. Però no és fins a la creació de la XCT al 2003, que la custòdia del territori no rep un impuls que l’allunya progressivament de la timidesa amb què s’havia utilitzat inicialment.
Des d’aleshores, cada cop han estat més institucions del tercer sector les que han utilitzat aquesta manera de fer per implicar la societat civil de forma activa i directa, i han convertit aquesta encaixada de mans, adaptada als nostres temps, en una eina clau per impulsar projectes encarats a la conservació del patrimoni natural del nostre país. A tall d’exemple, només cal fer una ullada al V Inventari d’Acords i Entitats de Custòdia del Territori a Catalunya i veure que a la darrera edició del 2012, ja hi havia recollides 80 entitats de custòdia del territori, que gestionen, gràcies a la figura dels acords de custòdia, un 2% de la superfície de Catalunya.

Finalment han estat les administracions, les qui han fet el salt. Amb el reconeixement explícit de la custòdia del territori a la Llei 42/2007, del Patrimoni natural i de la Biodiversitat i la consolidació d’alguns aspectes formals, ha acabat esdevenint una eina fonamental en la gestió diària de molts ens locals, especialment dels consorcis i dels ajuntaments. De fet, actualment el 24 % dels membres de la xct són ens locals, i en el darrer inventari, 35 ens locals es declaren entitat de custòdia, un 45% del total d’entitats.

La necessitat d’establir acords i pactes amb els propietaris per engegar iniciatives de conservació és clau en un país on el 90% de la propietat és privada. Sense oblidar el tarannà de la custòdia, com a acord de bona voluntat entre les parts, ha fet que l’interès per la mateixa anés creixent progressivament. Cada cop són més tècnics, secretaris i responsables del món local els que utilitzen la custòdia de forma habitual, explorant les seves funcionalitats juntament amb la XCT, fent-la créixer a nivell formal, garantint la seva seguretat jurídica i esdevenint una eina imprescindible en el seu dia a dia.

Vist amb la perspectiva dels anys, els que treballem al món local i ja fa anys que tresquem per aquestes muntanyes, podem ben dir que la custòdia ens ha permès entendre millor el territori.  Hem après a treballar en la nostra gestió diària integrant la multiplicitat d’actors, encaixant, com si es tractés d’un trencaclosques, les inquietuds de tots i cadascun d’ells, i establint sinergies que es perllonguen en el temps i permeten enllaçar projecte rere projecte.
En aquest marc, per nosaltres, la custòdia del territori ja no és només un pas previ, no és un mera formalització o negociació en sentit estricte, ha esdevingut una manera de fer, una manera de relacionar-nos amb el territori catalitzadora de sinergies en què, com no podria ser d’una altra manera, tots hi guanyem.

Així doncs, pensem que la jornada tècnica d’ens locals i custòdia del territori que la xct organitza a Granollers el proper 21 de novembre és una oportunitat per a compartir, conèixer i plantejar les oportunitats que aquesta eina de diàleg i consens ens ofereix als ens locals.

Vegeu programa
Inscripcions
 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies