Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Estudis científics proven que el contacte amb la natura millora la nostra salut

Dijous 2 Octubre 2014 - 10:56

Les primeres ‘Jornades: salut i espais naturals’ s’han celebrat a La Pedrera reunint alguns dels principals experts en aquest àmbit. 
 
Text i Imatges > Fundació Catalunya La Pedrera.

La Fundació Catalunya-La Pedrera ha organitzat les primeres Jornades: La salut i els espais naturals a La Pedrera.
 
Les jornades han reunit per primer cop al país alguns dels principals experts en aquest àmbit de coneixement innovador i emergent. Els seus estudis científics ens demostren els beneficis del contacte entre persones i natura, i fins i tot terapèutics sobre la salut física i mental.
 
Durant la primera de les dues jornades, dilluns 22 de setembre, es va abordar l’àmbit més científic d’aquesta relació entre natura i salut, amb la presentació dels principals resultats del projecte Phenotype, els boscos terapèutics i la xarxa aerobiològica de Catalunya.
 
- El projecte Phenotype és un projecte d’àmbit internacional liderat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental de Barcelona (CREAL) i el Dr. Mark Nieuwnhuijsen. Durant la seva exposició el Dr. Nieuwnhuijsen va destacar com hi ha una correlació entre el nombre d’arbres que hi ha en el lloc on es viu i la taxa de mortalitat per malalties cardiovasculars, així a major nombre d’arbres hi ha una menor taxa de mortalitat per aquesta causa. Aquestes correlacions també es donen en altres indicadors de salut com ara: el pes al néixer, l’asma o la obesitat infantil, el càncer de pell o l’stress.

- Un altre dels temes tractats va ser els boscos terapèutics i es va poder conèixer l’experiència del Japó, a través de la ponència del Dr. Qing Li, del Dep. d’Higiene i Salut Pública de la Nippon Medical School. Durant la Jornada vam conèixer com aquesta teràpia forma part del catàleg de la sanitat pública japonesa. Quant a resultats es constata que els malalts que realitzen itineraris per boscos terapèutics incrementen de forma substancial les proteïnes anti-cancerígenes, redueixen la pressió arterial i disminueixen l’adrenalina, tot plegat té efectes positius en algunes malalties com: el càncer, les vinculades a trastorns mentals, però també en altres malalties molt pròpies de la nostra societat (com l’estrès, l’ansietat, entre altres).

- Posteriorment el Dr. Secundí López-Pousa va presentar en primícia els resultats d’un estudi fet a Catalunya que és el primer estudi de recerca sobre com els boscos ajuden a millorar la salut i el benestar en persones amb fibromiàlgia reumàtica. L’estudi realitzat en boscos vells a l’entorn d’Olot dóna com a principals conclusions que els malalts de fibromiàlgia que realitzen exercici físic, en aquests espais naturals, redueixen a la meitat els dies de dolor i incrementen substancialment els dies que es troben bé.

- Finalment la Dra. Jordina Belmonte, directora de l’ICTA que ens va exposar els principals avenços en el tractament de les al·lèrgies i la creació de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, amb l’objectiu de millorar el benestar d’aquestes persones.

Finalment el dimarts 23 de setembre, ha estat el torn de  tractar més a fons la connexió amb la natura i el benestar.
 
- El Dr. José Antonio Corraliza, de la UAM, ens ha explicat la nova síndrome que s’ha detectat: el de dèficit de natura que estableix diferents símptomes i problemes vinculats a una manca de contacte amb l’aire lliure en un entorn natural.

- El mateix tema s’ha abordat en l’àmbit educatiu, és a dir, de la necessitat d’apropar la natura als nostres fills i dels beneficis que els pot comportar, en aquest cas a càrrec de la psicòloga i filosofa Heike Freire i la Soledad Román directora general de la Fundació Roger Torné.

- La sessió matinal ha finalitzat amb la intervenció de la coneguda metgessa de 94 anys, la Dra. Maria Teresa Guardiola, que incorpora el contacte amb la natura com a remei per a resoldre patologies i arribar a la vellesa de manera saludable.

Les jornades han finalitzat aquesta tarda amb una taula rodona per conèixer diferents estils de vida saludable gràcies a un còctel de ponents que ens han parlat de natura, esport, alimentació i salut, de la mà de:
• Sara Pareja, nutricionista i responsable del programa ‘Tu i Alícia per la Salut’ de la Fundació Alícia.
• Dr. Juan N. García-Nieto Portabella, Societat Catalana de Medicina de l’Esport.
• Nani López de Sagredo, esportista, corredor de l’Ironman, transplantat de fetge.
• Joan Clofent, alpinista, autor de Els meus set cims, un camí per superar el càncer.
• Xavier Basora, ambientòleg i periodista.
• Joaquim Elcacho (moderador) periodista de medi ambient i ciència, coordinador de La Vanguardia Natural.
 
La Fundació Catalunya-La Pedrera gestiona el 5% del territori forestal de Catalunya, espais que a més de ser riquesa ambiental pel país ara els redescobrim com a font de salut.
 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies