Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

La custòdia del territori no troba entrada en el Pla de Desenvolupament Rural de Catalunya

Dijous 8 Maig 2014 - 16:10


Durant els mesos de març i abril, pràcticament cada els divendres, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (m’agrada escriure tot el nom per arribar al terme final) ha reunit tota una sèrie de persones en un grup de treball de preparació del PDR de Catalunya 2014-2020. La presentació i debat sobre aquest important instrument d’aplicació de la PAC ha estat molt interessant i s’ha d’agrair l’esforç de transparència i participació. Però, pel que fa a les possibilitats de la custòdia del territori en aquest àmbit, els resultats han estat francament decebedors.

Ni en el gran paquet de les mesures agroambientals (compensació per pèrdues econòmiques de les pràctiques favorables al medi ambient), ni en els ajuts per a inversions a les finques, s’entreveuen possibilitats d’afavorir econòmicament aquelles explotacions que han fet la seva opció per la conservació de la natura a través d’acords amb entitats de Custòdia del Territori.

En el cas de les mesures per a inversions no productives, els ajuts es canalitzaran únicament a través de la convocatòria d’Ajuts als Espais Naturals Protegits (de la DG de Medi Natural i Biodiversitat) o sigui que només afectaran les finques dins Parcs Naturals i espais del PEIN/XN2000. El 70% del territori de Catalunya es queda, doncs, sense aquesta possibilitat.

El Grup de Treball de Custòdia Agrària de la xct havia presentat una proposta justament en el sentit contrari: que al menys en aquest petit àmbit del PDR, el de les inversions no productives, hi hagués cabuda per ajudar aquelles intervencions favorables a la conservació dels recursos naturals i la biodiversitat en finques d’arreu de Catalunya. La solvència tècnica i ecològica d’aquestes mesures podria venir avalada pels acords de custòdia.

Per una banda comprovem que cada cop hi ha més interès en la custòdia del territori com un dels instruments que pot ajudar, arreu d’Europa, a portar nova gent al camp (un objectiu estratègic des de molts punts de vista, des de la sobirania alimentària fins a la conservació i la biodiversitat), comprovem com l’agricultura de custòdia es configura com un model, encara incipient, que fa possible la convivència de l’explotació familiar rendible amb la conservació del medi natural, i tot això amb un baix cost econòmic i una alta implicació social, i per l’altra ens trobem amb una resistència a trencar els motlles dels canals de sempre del repartiment dels ajuts públics a l’agricultura de casa nostra.

S’haurà d’esperar a noves modificacions dels instruments actuals del PDR, que segur que n’hi haurà, per tornar a intentar que els ajuts arribin als espais protegits “i als espais en custòdia”.

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies