Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Seminari sobre continuïtat al sector agrari - Projecte Grundtvig

Dijous 6 Març 2014 - 09:44

El seminari Farm Continuity tenia com a objectiu reflexionar sobre la problemàtica del relleu generacional i la continuïtat de les explotacions agràries a Europa.
 

Els dies 10 i 11 de febrer de 2014 va tenir lloc a Brussel·les el seminari Farm Continuity per reflexionar sobre la problemàtica del relleu generacional, la continuïtat de les explotacions agràries a Europa i l’accés a la terra per a nous projectes agraris. El seminari va ser organitzat per Terre-en-vue (terra a la vista), una associació amb seu i àmbit a Bèlgica que treballa per facilitar l’accés a la terra a nous projectes agraris.

La trobada va comptar amb una vintena de participants de vuit països d’Europa. En representació de la Xarxa de Custòdia del Territori hi van assistir Vicenç Planas, tècnic de dinamització agrària de l’Ajuntament de Granollers, i Neus Monllor, consultora a Arrels a Taula. El perfil dels assistents era fonamentalment de personal tècnic, d’organitzacions de suport a l’activitat agrària, i investigador, de diferents entitats i universitats europees. Algunes de les persones que van assistir també formen part del projecte Gruntving Land Acces, del qual la XCT n’és soci.

Durant els dos dies de seminari es va analitzar la problemàtica de la continuïtat del sector agrari a Europa des de diferents enfocaments i es van fer paleses les diferents realitats entre països. També es van compartir casos i exemples de bones pràctiques i es va manifestar la voluntat de constituir un grup estable per a compartir recursos i aprofundir en aquest tema. Estem pendents que les persones organitzadores de l’esdeveniment ens facin arribar les conclusions finals i els següents passos a donar.

Una de les tendències que es comparteixen arreu d’Europa és l’augment de persones nouvingudes al sector agrari que voler fer de la pagesia la seva activitat professional. Aquest perfil presenta unes característiques molt concretes pel fet de no formar part d’un entorn familiar agrari. Durant el seminari es van debatre les necessitats d’aquest grup de nouvinguts i les eines que ja existeixen a diferents regions per ajudar-hi al llarg del procés d’incorporació a l’activitat.

Un altre dels debats es va focalitzar amb la necessitat de tenir més dades sobre la pagesia i sobre el relleu generacional a Europa. A més, cada país recull les dades de maneres diferents. Des del grup coordinador es farà l’exercici de reunir tantes dades com es pugui dels diferents països a través d’un full que cal omplir. Neus Monllor es va comprometre per a Catalunya a recollir les dades i a col·laborar en la redacció d’un article que portarà per títol “Access to land under farm succession circumstances in Europe: current trends and transition scenarios”.

 
Més, sobre...: grundtvig , seminari , agrari , custodia agraria
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies