Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El GEPEC-EdC signa nous acords de custòdia del territori

Dimarts 3 Desembre 2013 - 10:21

Els nous acords de custòdia han estat signats en el marc del projecte de custòdia quipterològica de l'entitat.

Es signa un acord amb l'Ajuntament de Roquetes
El passat dimarts 12 de novembre es va signar l'acord de custòdia entre el GEPEC-EdC i l'Ajuntament de Roquetes (Baix Ebre) pel refugi de ratpenats instal·lat al terrat de la casa consistorial.
El refugi de ratpenats es va col·locar al terrat de l'ajuntament a finals del mes de juliol i se'n està fent un seguiment en el marc del projecte de custòdia quiropterològica que desenvolupa el GEPEC-EdC amb el suport de la Fundación Biodiversidad i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
Es signa un acord de custòdia amb el propietari d'unes antigues mines de galena al Penedès
Ja fa temps que el GEPEC - EdC està fent el seguiment de les espècies de ratpenats que fant estada en aquestes mines abandonades que compten amb espais adequats perquè aquests animalons hi trobin refugi.

En aquestes mines hi han detectat 12 espècies de ratpenats diferents. Entre altres, destaquen el ratpenat de cova (Miniopterus schrebersii) que hi estada a la tardor quan va de camí cap als seus refugis hivernals a la Serra de Sant Llorenç del Munt. Igualment tenen constància de la presència del ratpenat de ferradura gran (Rhinolophus ferrumequinum), i del ratpenat de ferradura petit (Rhinolophus hipposideros) que hiverna en algunes galeries d’aquestes mines.
Imatge superior > ratpenat de ferradura gros (Autoria: AniolPoblet)

Els ratpenats constitueixen el grup de mamífers que té més espècies protegides amb el màxim nivell al nostre país. Al mateix temps ens són molt útils per la gran quantitat d’insectes voladors que consumeixen. Contribueixen al nostre benestar devorant gran quantitat de mosques i mosquits i ajudant a controlar les plagues tan de boscos com de cultius. Com a exemple, dir que són depredadors de la processionària del pi i del barrinador de l’arròs.

Una manera de protegir-los a ells és protegir els seus refugis habituals i bastir-ne de nous. Aquest és l’objectiu del projecte de custòdia quiropterològica que es basa en la creació d’acords de custòdia amb els propietaris dels habitatges o finques on detecten la presència de dormidors de ratpenats ja siguin llocs d’estada fixa de colònies o temporals (acullen els ratpenats migradors a la tardor o la primavera o colònies en període de cria). Al temps si des del Gepec-Edc veuen que els refugis estan amenaçats miren de trobar recursos per restaurar-los o col·locar-ne de nous. També experimenten amb nous models de refugis per tal de trobar-ne de més adequats a cada ús o millorar-ne l’espectre d’usos o la durabilitat del mateix refugi.

Text > Isabel Carreras (Gepec - EdC)
Imatges > Gepec - EdC
Més, sobre...: xct , custodia del territori , acords , signatura , gepec
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies