Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Crònica de la Jornada Tècnica "Mesures de conservació dels punts d'aigua a les explotacions agràries"

Dijous 5 Setembre 2013 - 11:05

Va tenir lloc el passat 17 de juliol a Rupit.

La sortida, que va comptar amb la participació de 32 persones, es va emmarcar en el Pla Anual de Transferència Tecnològica 2013 del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.


Presentació de la jornada
Els punts d’aigua creats artificialment amb objectius productius (basses de rec, basses pel bestiar, abeuradors, etc.) representen sovint els únics ambients aquàtics a les explotacions agràries, però aquests no sempre són aptes per la biodiversitat ni es vetlla per la seva conservació.

Els objectius de la jornada de camp són:
· Exposar les diferents tipologies de punts d’aigua que podem trobar en una explotació agrària
· Aprendre a interpretar el seu estat de conservació i el marge de millora per la flora i la fauna
· Proposar actuacions i mesures per tal de mantenir, millorar o recuperar aquests punts per la biodiversitat de manera compatible amb les activitats agràries
· Explicar mètodes pràctics per fer-ne un seguiment senzill

Es veuran diferents tipologies de punts d’aigua on s’han realitzat actuacions ambientals. A cada aturada dos científics experts donaran explicacions sobre la qualitat de l’aigua, la biodiversitat i la conservació de cada punt. Els gestors de les explotacions i el tècnic de l’entitat de custòdia que els assessora també donaran la seva visió des d’un punt de vista més pràctic i funcional.

Valoració de la sortida
· L’interès que va generar la jornada va ser elevat, prova d’això es la gran assistència de participants, sobretot tenint en compte la dificultat que comportava arribar al lloc remot on es va realitzar.
· Tal i com s’havia previst, el perfil dels participants era bastant tècnic i va haver-hi molta participació fent preguntes i aportant experiències i coneixements molt interessants. Això va enriquir molt la jornada i es va poder donar un enfocament més pràctic a les explicacions.
· Cal destacar una gran assistència de propietaris, tal i con està succeint en les darreres sortides organitzades pel Grup de Treball de Custòdia Agrària.
· Es van crear relacions entre els participants que aniran més enllà de la jornada, en relació a la conservació dels punts d’aigua: propietaris-científics, propietaris.entitats de custòdia...
· La valoració general de la sortida per part dels participants, extreta de les enquestes recollides, va ser molt bona, d’un 3,7 sobre 4. Van destacar sobretot les explicacions dels ponents i la organització de la jornada.
· Malgrat donar dos manuals de custòdia, un tríptic de custòdia agrària, informació sobre els odonats i una còpia amb el programa de la sortida a cada participant, la documentació facilitada va ser el punt menys ben valorat, ja que es va trobar a faltar informació detallada sobre la temàtica concreta de la jornada.
· A nivell naturalístic es va fer el primer inventari dels odonats de la zona, amb la troballa d’una nova espècie per la comarca d’Osona, Sympetrum sanguineum.
· Es considera que els objectius de la sortida es van assolir.

Per a més informació i detalls sobre aquesta sortida podeu consultar l'informe de la sortida.

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies