Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Portes obertes al diàleg Agricultura - Custòdia del Territori

Divendres 5 Abril 2013 - 12:13

El Conseller d'Agricultura i el Director General del Medi Natural es reuneixen amb representants de la xct i obren noves vies de diàleg.

El 3 d'abril el Conseller d'Agricultura, Alimentació i Medi Natural, el Sr. Josep Mª Pelegrí i el seu Director General del Medi Natural, el Sr. Antoni Tasobares van reunir-se amb la presidenta de la xct, la Sra Montse Barniol (Consorci del Lluçanès), un vocal de la xct, el Sr. Marc Vilahur (Fundació Emys), el coordinador del Grup de Treball de Custòdia Agrària (GTCA), el Sr. Guillem Mas (Paisatges Vius) i el director de la xct, el Sr. Jordi Pietx.

La reunió va servir d'inici del diàleg entre la Conselleria i la xct en l'actual legislatura i va tenir un to molt constructiu i de cerca de sinèrgies. Vam coincidir en la importància de la innovació i la recerca en el marc dels nous fons europeus i la xct va posar exemples de projectes de recerca aplicada en finques amb acords de custòdia per part del GTCA, així i com l'aposta perquè el grup d'innovació ConnnectEU Agroindústria sigui més actiu en matèria de medi natural arrel de la incorporació al mateix de la xct, el CREAF i el CTFC. El Director General va destacar la importància dels serveis ecosistèmics i els bens forestals no fustaners en aquesta recerca.

El Conseller va destacar el nou Decret de Venda de Proximitat de Productes Agroalimentaris, en relació al Mercat de productes i serveis de custòdia del territori, i va demanar la complicitat de la xct i les entitats de custòdia i propietaris en contribuir a clarificar el missatge de l'agricultura de proximitat. Va ser un diàleg interessant que ajuda a incorporar la custòdia en el discurs productiu i d'economia rural, en el qual també es va tractar sobre l'accés a la terra en el marc del nou projecte d'intercanvis europeus LandAccess, al qual la xct va convidar a participar al conseller en la visita prevista a Catalunya la primavera de 2014.


Com a qüestió central de la reunio la xct va presentar les propostes d'incorporació de la custòdia del territori a la PAC i el PDR (Programa de desenvolupament rural) 2014-2020 especialment per la seva relació amb el greening i el seu assessorament (Pilar I) i en un paquet àmpli de propostes per al nou PDR (Pilar II), inclosa la proposta central de crear al PDR de Catalunya un Subprograma específic de custòdia del territori en explotacions agràries d'alt valor natural. La xct va fer èmfasi en el caràcter innovador de la custòdia del territori a Catalunya a escala europea, i en l'oportunitat històrica que suposa el nou PDR per consilidar i extendre la custòdia agrària del territori de cara al futur. El Conseller va rebre positivament les propostes i va instar la xct a seguir-les concretant amb la Direcció general de Desenvolupament Rural.

La reunió va finalitzar amb la petició per part de la xct que el Departament d'Agricultura pugui resoldre de manera urgent el deute de 191.684 € amb 11 entitats de custòdia catalanes que vam participar en la convocatòria d'ajuts 2009-2011 i no han rebut encara els pagaments finals. El Conseller i el Director General es van comprometre a fer les gestions possibles per resodre aquest deite.


Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies