Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El Parlament Europeu votarà sobre la inclusió de la custòdia del territori a la nova Política Agrària Comuna (PAC)

Dimarts 4 Setembre 2012 - 12:37

S'ha aconseguit que s'incorporin les propostes de la xct per a la nova PAC al llistat d'esmenes presentades pels Eurodiputats.
Aquesta tardor, el Parlament Europeu votarà per primera vegada de la seva història sobre la Política Agrària Comuna (PAC). Entre les primeres esmenes que els Eurodiputats van presentar durant l’estiu a la 3ra reforma proposada per la Comissió europea, hi ha la custòdia del territori, i altres temes d’interès mediambiental promogudes per la Xarxa de Custòdia del Territori i el Conservatoire d'Espaces Naturels Languedoc-Roussillon. Així doncs, existeix la possibilitat real que la nova PAC integri el concepte i els mecanismes de custòdia del territori, i en faci una eina facilitadora del greening (conjunt de mesures obligatòries destinades a millorar la sostenibilitat de l’activitat agrícola a tota la UE).

Aquestes esmenes, que podreu trobar en aquest enllaç, proposen:
1.- Introduir una definició oficial i harmonitzada dels conceptes de custòdia del territori, sistema agrari d’alt valor natural, bens públics ambientals i serveis públics ambientals.
2.- Afegir criteris addicionals de bona gestió ambiental per les terres triades per posar el greening a la pràctica.
3.- Incorporar la custòdia del territori al greening:
     - Es proposa que els agricultors que compleixin amb els requisits previstos pels Estats membres en matèria de custòdia del territori tinguin dret ipso facto als pagaments addicionals del greening.
     - També es proposa definir un espai amb acord de custòdia del territori com a un espai d’interès ecològic i que per tant compleixi amb el segon requisit del greening, que és el de tenir un 7% com a mínim de superfície d’interès ecològic.
4.- Crear una línia d’ajut específica de pagament per a la Xarxa de Natura 2000.

Triades i presentades per l’Eurodiputat Ramon Tremosa (del Grup dels Demòcrates y Liberals por Europa), les esmenes gaudeixen del suport d’Eurodiputats europeus del Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea, i que van suscitar l’interès de varis representants del Grup dels Socialistes y Demòcrates. Hauran, però, de convèncer a la resta dels Eurodiputats per poder ser aprovades i incorporades al text de reforma. Per veure en català les propostes inicials escrites per la xct i el Conservatoire d'Espaces Naturels Languedoc Roussillon amb l'assessorament dels seus membres, cliqueu aquí.

El passat dilluns 3 de setembre va tenir lloc el primer debat al Parlament europeu sobre les esmenes a la reforma de la PAC. Reunits a la Comissió parlamentària d’Agricultura (COMAGRI), els Eurodiputats van intercanviar impressions generals sobre les propostes. Encara que no s’hagi publicat el calendari sencer de les votacions al Parlament europeu, ja sabem que es tornarà a convocar la COMAGRI els proper dies 17 i 18 de setembre, abans que es reuneixi el PE en sessió plenària per votar sobre la PAC. Us mantindrem informats de l'evolució dels debats.

Tot i que el procés legislatiu acaba de començar, i que encara queda molt per recòrrer, des de la Xarxa de Custòdia del Territori (xct) ja ens alegrem molt que la custòdia del territori s’hagi incorporat al conjunt d’esmenes oficials com a estratègia d’interès per a millorar la nova PAC. Veiem, a més, amb molta satisfacció que la primera participació legislativa del PE al procés de reforma de la PAC sigui marcada per la entrada de la custòdia del territori al debat.

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies