Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El Departament de Territori i Sostenibilitat dóna visibilitat a la custòdia del territori a Rio+20

Dimecres 4 Juliol 2012 - 08:17

La Generalitat de Catalunya promou la custòdia del territori com a eina de conservació rellevant per a Rio+20 mitjançant el Document de Bones pràctiques en economia verda a Catalunya i el “vídeo col·laboratiu”.

Amb vista a la Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible -coneguda també com a Rio+20-, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya va impulsar un conjunt d’actuacions per donar veu a la societat catalana i visibilitat a les iniciatives que impulsa.

Així doncs, va publicar al principi del mes de juny un document de Bones pràctiques en economia verda a Catalunya. Aquest document pretén “aportar exemples d’iniciatives, actuacions i experiències polítiques, econòmiques, ambientals i socials que, d’una manera o altra, fan de l’economia verda una realitat a Catalunya.”

El Mercat de Custòdia del Territori i la Xarxa de Custòdia del Territori (xct) hi queden recollides com a exemples avantguardistes de bones pràctiques per a “Seguretat alimentària i agricultura sostenible” i per a “Biodiversitat, boscos i ecosistemes”.

En aquest document, el Mercat de Custòdia del Territori es destaca com a una iniciativa innovadora i que contribueix directament a un creixement integrador i sostenible de l’economia catalana. De fet, la Generalitat explica que el Mercat “es destina a millorar el benestar general de la població, afavoreix la participació ciutadana en l’activitat econòmica, aposta per una diversificació de les vies d’activitat econòmica del medi rural i l’entorn natural, incentiva un model d’agricultura sostenible i respectuosa amb el medi ambient i fomenta la producció de serveis ambientals a la ciutadania.”
Pel que fa a la Xarxa de Custòdia del Territori, es posa de relleu la capacitat de la custòdia a plantejar ponts d'enteniment i treball conjunt entre els diferents actors i sectors implicats en la gestió del territori. Així doncs, es pot llegir: “De fàcil aplicació, de costos mínims, i de gran rellevància per al foment de sinergies i treball en xarxa entre els sectors ambiental, agrícola i cultural, la custòdia del territori és una eina d’alt valor afegit a l’hora d’incentivar el desenvolupament del model de l’economia verda en finques i indrets rurals de valor natural arreu del món.”

A més a més, el Departament de Territori i Sostenibilitat va elaborar un “vídeo col·laboratiu” que dóna veu als ciutadans catalans perquè puguin expressar les seves expectatives de cara a Rio+20. Destaquem que una part del vídeo va ser gravat durant la VII Reunió de la Xarxa de Custòdia del Territori que es va celebrar els passat 8 i 9 de juny a Gallecs. En el vídeo hi surten, doncs, varis membres o col·laboradors de la Xarxa de Custòdia del Territori que criden al reconeixement internacional de la custòdia del territori com a eina de conservació de la natura i de la seva biodiversitat, i a l’implantació d’una fiscalitat verda que privilegiï aquells que es comprometen amb el desenvolupament sostenible i la conservació de la biodiversitat.

Per veure el conjunt de les actuacions posades en marxa pel Departament en el marc de la Conferència Rio+20, consultar el web www.riomes20.cat


XXX Jornada Corresponsables

La xct ha participat a la XXX Jornada Corresponsables, organitzada el passat 28 de juny a la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat. La jornada, organitzada per MediaResponsable, ha comptat amb un total de 14 experts que han analitzat el paper de les empreses i els grups d'interès per donar l'impuls definitiu a l'economia verda i el desenvolupament sostenible després de la cimera de Rio +20. L'esdeveniment ha reunit més de 100 persones, segons dades de l'organització. Vegeu noticia sobre la jornada aquí. I imatges de l'acte aquí.

Concretament la Sandra Carrera, com a representant de la xct, ha participat a la taula rodona sobre els reptes de l'economia verda després de Rio+20, on també han participat membres de Aspapel, DNV Business Assurance, Ecoemprendedors, Eco-union i CECOT.

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies