Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Dues entitats de la XCT participen en un taller internacional sobre gestió adaptativa

Dijous 12 Gener 2012 - 11:57

En un taller a Deltebre sobre gestió adaptativa (Adaptative Management Workshop), organitzat per l’Obra Social de Catalunya Caixa la European Conservation Coaches Network  i la Foundation of Success.

Al curs, on hi van participar un total de 63 persones de 16 països diferents, tenia com a objectiu donar a conèixer els Estàndards Oberts per la Pràctica de la Conservació, uns procediments estandarditzats a nivell internacional per aplicar una gestió adaptativa als programes i projectes de conservació. La gestió adaptativa és un procés innovador pel desenvolupament de accions conservacionistes que permet aprendre contínuament de les accions de conservació desenvolupades. Aquests estàndards han estat consensuats per 20 de les entitats de conservació més importants del mon, les quals han creat el Conservation Measures Partnership , una entitat que té com a objectiu promoure la pràctica de la conservació desenvolupant, testant i promovent principis i eines per millorar i avaluar amb certesa l'eficàcia de les accions de conservació.

El curs es va organitzar mitjançant sessions teòrico-pràctiques amb molta participació activa i  en l’aprenentatge mitjançant activitats en grups, cada un dels quals va aplicar els estàndards a un cas real. En el nostre cas, l’aplicació de la metodologia  es va treballar sobre la finca de Masnou Sacosta, un espai agroforestal representatiu de la muntanya mitjana catalana. Durant el procés d’aprenentatge del mètode també varem tenir l’oportunitat de conèixer altre persones i projectes d’interès.Durant 4 dies d’intens treball varem conceptualitzar el projecte, varem prioritzar els objectes de conservació, varem planificar accions, estratègies i objectius i varem elaborar un pla de seguiment que permetés avaluar l’eficàcia de les accions plantejades. A mesura que varem avançar en el coneixement de la metodologia ens varem adonar de la robustesa, la complexitat i sobretot de la gran innovació que representa aquest mètode de gestió adaptativa. Cada pas, discussió i resultat es va entrar en una de les eines més ben valorades pels participants: el programa Miradi, una base de dades fàcil d'utilitzar que permet als professionals de la conservació dissenyar, administrar, supervisar, i aprendre dels seus projectes per assolir més eficaçment els seus objectius.

   

El darrer dia vàrem fer una sortida de camp a les finques de l’Obra Social de Catalunya Caixa al Delta de l’Ebre, on estan desenvolupant un projecte Life per naturalitzar una antiga piscifactoria i millorar la circulació de l’aigua a la llacuna de l’Aufacada.

El curs va resultar molt profitós per nosaltres ja que el estàndards oberts i el programa Miradi són unes eines molt pràctiques i útils per moltes de les necessitats de les entitats de custòdia: permeten planificar accions i projectes de conservació, redactar plans de gestió, dissenyar programes de seguiment, presentar projectes per captar fons, redactar informes de justificació o fins i tot dinamitzar processos participatius.

A més, el Miradi és un software de codi obert, de manera que es pot modificar per adaptar-lo a les necessitats de les organitzacions que l’utilitzen i, per exemple, podria incorporar-s’hi un formulari específic per recollir dades per l’’inventari d’acords de custòdia o  fins i tot integrar-hi el Protocol de Seguiment d’Acords de Custòdia de la XCT.

Per això animem a la Xarxa de Custòdia del Territori a promoure l’ús d’aquestes eines de gestió adaptativa tot facilitant formació teòrica i pràctica les entitats membres que ho desitgin, aprofitant que en Xavier Escuté de l’Obra social de Catalunya Caixa és un “coach” de primer nivell.Per últim només ens queda agrair a la Xarxa de Custòdia del Territori i l’Obra Social de Catalunya Caixa haver-nos donat la oportunitat de participar a aquest taller.

Autors:
Marc Vilahur (Fundació Emys)
Guillem Mas (Paisatges Vius)

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies