Titols i resum a tot arreu
La custòdia del territori és una estratègia útil per a conservar i gestionar els espais naturals més propers, ja siguin agraris, forestals, fluvials o espais verds urbans. Pot fer entendre a la població local que la conservació del territori no és solament responsabilitat de les administracions, sinó que també pot, i ha de ser, un objectiu compartit amb la societat civil.

Els ens locals, com a administració més propera als ciutadans, podeu tenir un rol important com a dinamitzadors i promotors de la conservació del patrimoni natural del vostre municipi a través de la custòdia del territori. En aquest sentit, els ens i les entitats locals disposeu de característiques apropiades per al desenvolupament de la custòdia municipal: el bon coneixement del territori, la proximitat a les persones - especialment en municipis petits - , la capacitat de gestió integral i la disponibilitat de competències en àmbits com el medi ambient, l’urbanisme i el paisatge.PROGRAMA (veure programa en PDF)
09.30h - 10.00h - Recepció assistents
10.00h - 10.15h - Presentació de la Jornada
Carles Dalmases. Cap de l’Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial de la Diputació de Barcelona
Marc Vilahur. President de la XCT

10.15h - 10.30h - La custòdia municipal, una eina de consens per a la gestió municipal. Xavier Romero. Aj. de Granollers i coordinador del Grup de Treball de Custòdia Municipal de la XCT.

10.30h - 11.30h - Experiències d’èxit de custòdia municipal
- Ajuntament de Sant Celoni. Marta Miralles
- Ajuntament de Terrassa. Marga Rodríguez
- Consorci de les Gavarres. Oriol Armet

11.30h - 12.00h - Pausa cafè

12.00h - 12.30h - Incentius en favor de la custòdia del territori en les ordenances fiscals reguladores dels principals impostos i taxes municipals.

12.30h - 13.00h - Iniciativa “Assignació 0’5% de l’IBI a projectes de conservació de la natura del municipi”. Marc Vilahur, president de la XCT

13.00h - 13.30h - Casos pràctics de la iniciativa “Assignació 0’5% de l’IBI a projectes de conservació”.
- Ajuntament de Santa Coloma de Farners. Alcalde Joan Martí
- Ajuntament de Viladrau. Alcaldessa Margarida Feliu

13.30h - 14.00h - Debat

L’entrada és gratuïta, però cal fer la inscripció prèvia a través d’aquest formulari o a info@xct.cat . L’aforament és limitat.

Aquesta jornada compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Us recomanem que consulteu la ubicació de la Jornada en aquest PDF. 
Data: 22/11/2017
Localització: Edifici de la Diputació de Barcelona Sala d’actes de l’Edifici del Vagó, C/ Urgell 187 Barcelona
Contacte: Xarxa de Custòdia del Territori
Telèfon: 93 886 61 35
Cost: L’entrada és gratuïta, però cal fer la inscripció prèvia
L'estudi dels sistemes fluvials temporals ha guanyat molta importància en els últims anys. Aquests sistemes històricament menystinguts tenen un paper cabdal dintre de la continuïtat fluvial, especialment, per ser fonts de sediments i nutrients, corredors i connectors ecològics de diferents hàbitats i espècies, juntament amb que són sistemes naturals altament dinàmics que sustenten importants funcions i processos ecosistèmics.

No obstant això, l'experiència en aquest camp és relativament nova, juntament amb que a nivell europeu la directiva marc de l'aigua no ha estat prou efectiva per establir una  estratègia coherent de conservació per a aquests sistemes naturals. Principalment perquè existeixen metodologies i indicadors que no són extrapolables a aquest tipus de
components fluvials perquè presenten components hídrics complexos.

En el context actual i davant les perspectives futures que s’auguren degut al canvi climàtic, encara cobra més importància el coneixement profund del funcionament d’aquests sistemes, per a poder definir noves estratègies per a la seva gestió i conservació.

En la present jornada es pretén mostrar diferents treballs i estudis que van en aquesta línia, i que poden servir com una orientació per a gestors i tècnics que treballem en aquest àmbit tant complex.

PROGRAMA (consultar programa en PDF)
09:30 - 10:0 - Presentació de la Jornada. Dr Azael Fabregat (Director del Campus Terres de l'Ebre de la URV). Pere Josep Jiménez (Grup de Treball de Custòdia Fluvial de la XCT)

10:00 - 10:40 - Rius temporals: naturals o degut a l'acció humana? L'avaluació del règim hidrològic com a pas previ a l'avaluació de l'estat ecològic. Núria Cid -  Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals, Universitat de Barcelona.

10:40 - 11:20 - Temporalitat dels rius de les conques internes de Catalunya. Classificació, alteració  hidrològica i metodologia per avaluar-los. Carolina Solà - Departament de control i qualitat de l'aigua (Agència Catalana de l'Aigua). Clara Sierra - Màster en Ciència i Gestió Integrada de l'Aigua.

11:20 - 11:50 - Pausa - Cafè

11:50 - 12:30 - Consideracions sobre la vegetació en cursos d'aigua temporals o efímers. Elements per a l'assistència als gestors. Cèsar Gutiérrez - Consultor ambiental.

12:30 - 13:10 - Gestió de sistemes fluvials temporals com a ecosistemes únics enlloc de com a ecosistemes de segona classe. Vicenç Acuña - Investigador de l'ICRA (Institut Català de Recerca de l'Aigua)

13.10 - 13:40 - Regulació dels usos públics en espais fluvials. Consideracions i problemàtiques. Marc Vilahur - President de la Xarxa de Custòdia del Territori.

13:40 - 14:00 - Cloenda de la jornada. Marc Vilahur - President de la Xarxa de Custòdia del Territori. Oriol Arola - Grup de Treball de Custòdia Fluvial.

LLOC DE REALITZACIÓ: Universitat Rovira i Virgili. Campus Terres de l'Ebre (Aula A103). Av. Remolins, 13 -15. Tortosa

MÉS INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS: contactar amb Oriol Arola del Grup de Treball de Custòdia Fluvial de la XCT: fluvial@custodiaterritori.org o bé trucant al 680 489 492.
 
Data: 16/11/2017
Localització: Tortosa
Contacte: Grup de Treball de Custòdia Fluvial de la XCT
Telèfon: 680 489 492
Cost: GratuÏt. Cal inscripció prèvia
Les Madrigueres del Vendrell ocupen unes 25 ha, compreses entre la riera de la Bisbal, la via del ferrocarril, el camí del Romaní i la platja. Constitueixen el darrer paratge lliure d’urbanitzacions arran de mar a la comarca del Baix Penedès, i de fet és un dels darrers llocs del litoral català on encara es poden trobar, oliveres i garrofers.

La llera no porta aigua en superfície, habitualment, i únicament s’inunda per sobreeiximent del nivell freàtic en èpoques de pluja. Entre els hàbitats d’interès comunitari s’hi ha citat els següents:
 
2120 - Dunes movents del cordó litoral, amb borró (Ammophila arenaria)
2230 - Dunes amb pradells dels Malcolmietalia.
92D0 - Bosquines i matollars meridionals de rambles, rieres i llocs humits (Nerio-Tamaricetea)

Aquest espai actualment està en custòdia amb el GEVEN, el Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès.

PROGRAMA (consultar programa en PDF)
10h - Trobada a la Platja de les Madrigueres i visita guiada de l’espai. Aprofitarem per a conèixer
els projectes que s’hi han dut a terme i s’hi duran mentre visitem l’espai i els diferents punts
d’interès.
Punt de trobada: Carrer Tamariu (Sant Salvador, El Vendrell) https://goo.gl/maps/suA8qmoNfXk

12h - Fi de la visita

INSCRIPCIONS
La sortida és gratuïta. Per participar-hi és necessari que envieu un mail a marina@custodiaterritori.org tot especificant el vostre nom, cognoms, número de telèfon i entitat a la que pertanyeu (si escau).

Organitza la sortida tècnica el Grup de Treball de Custòdia Marina i Litoral de la XCT.
 
Data: 15/11/2017
Hora: 10 : 00
Localització: El Vendrell
Contacte: Grup de Treball de Custòdia Marina de la XCT
Cost: Gratuït. Cal inscripció prèvia
La Jornada Anual d’enguany s’ha dissenyat amb un doble objectiu: per una banda es realitzaran diverses càpsules de coneixement a fi de tractar diversos temes d’actualitat i una sessió sobre opcions de finançament de la natura. Per l’altre, s’han programat diverses sessions de debat intern que establiran l’inici d’un procés participatiu per definir el Pla Estratègic Conjunt XCT-XVAC.

La inscripció és gratuïta. Cal confirmar assistència a través del formulari online d'inscripcions.

Places limitades. Es prioritzaran les inscripcions dels membres de la XCT i la XVAC.
El dinar tindrà un cost d’entre 15 i 20€ i es pagarà el mateix dia de la jornada.

Per a més informació consulteu el Programa Definitiu.

Data: 09/11/2017
Hora: 09 : 00
Localització: Torrejussana. Barcelona
Contacte: Xarxa de Custòdia del Territori
Telèfon: 938866135
Cost: Gratuït. Cal inscripció prèvia
El Foro de Conservación de la Naturaleza és la principal trobada anual del Comitè Espanyol de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (ceUICN). Es debaten els interessos i les activitats dels membres espanyols de la UICN en els programes i iniciatives de l'associació, i coincideix amb l'Assemblea General de l'entitat.

Anualment la seu i l'organització d'aquest Fòrum té lloc en diferents àmbits geogràfics dels seus membres. Aquest any, el XIII Fòrum té lloc a Barcelona, ??els dies 9 i 10 de novembre a les instal·lacions del Zoo de Barcelona, ??i la seva organització es porta conjuntament entre diferents membres de la UICN a Catalunya: el Zoo de Barcelona, ??que aporta els espais, la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona.

Els objectius principals són:

    Presentar els resultats i reptes que s'han derivat del Congrés Mundial de la Natura UICN l'any 2016 a Hawaii amb el lema "Un planeta a la cruïlla".
    Generar un espai de debat entre els membres per definir els compromisos i el futur del ceUICN dins de l'organització general de la UICN.

Per a més informació consulteu el Programa del Foro.
 
Data: 09/11/2017
Duració: 2 Dies 
Localització: Zoo de Barcelona
Contacte: Comité Español de la UICN
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment
Dimarts 7 de novembre de 2017, de 18:30 a 20:30 h. Auditori del Pati Manning, Barcelona
Aquesta sessió forma part del cicle de debats "El(s) valor(s) del paisatge". 

Què justifica la protecció d’uns determinats paisatges envers altres? Quins criteris de gestió cal aplicar en funció del tipus de paisatge? Protegir implica conservar-lo tal i com està a dia d’avui? Té sentit retornar-lo a un estadi anterior? Quin rol han d’exercir els agents públics i els privats en la protecció i gestió del paisatge? I la ciutadania? Indicadors a l’entorn del paisatge. Com mesurar valors subjectius?

Ponents: José. A. Donaire, Oriol Nel·lo i Pili Sanmartín.

Organitza: Fundació Carulla i el Museu de la Vida Rural.

Inscripcions: A través de formulari al web del Museu de la Vida Rural: www.museuvidarural.cat. Telefònicament, de dilluns a divendres, 9 a 14 h i de 15 a 18 h al + 34 977 87 05 76

Per a més informació consulteu el programa de la jornada.

 
Data: 07/11/2017
Hora: 18 : 30
Localització: Auditori del Pati Manning, Barcelona
Cost: Gratuït. Cal inscripció prèvia
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment