Titols i resum a tot arreu


26 de Junio. De 11:30 a 13:30

PROGRAMA (consultar el programa en PDF)
11:30 - Principales resultados del proyecto “Adaptación al cambio climático en los proyectos de custodia del territorio” y presentación de la guía, a cargo de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT):
a. Objetivos del proyecto
b. Participación en las convocatorias
c. Presentación de la guía

11:50 - Casos de estudio: proyectos que incluyen medidas de adaptación
Recuperación de bosques autóctonos cantábricos (País Vasco). Fundación Lurgaia
Reserva ornitológica San Miguel (Aragón). SEO/Birdlife

12:30 - Pruebas piloto: inclusión de la adaptación al cambio climático en los planes de gestión de espacios en custodia
Recuperación del humedal higroturboso de Campo de Lamas (Galicia). Comunidad de Frojám
Conservación de Ariant, una finca de alto valor natural y cultural (Mallorca). Fundación Vida Silvestre Mediterránea

13:10 - Intervenciones y preguntas
La presentación de esta Guía se emmarca en el proyecto “Adaptación al cambio climático en los proyectos de custodia del territorio”, que cuenta con el apoyo de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio para la Transición Ecológica.

REGISTRO Y FUNCIONAMIENTO DEL WEBINAR
Es necesario confirmar asistencia al webinar a través del siguiente formulario online:
https://goo.gl/forms/0UCVCh2e2zksItyu2

Días previos al inicio del webinar se enviará a los asistentes un email con las instrucciones para conectarse al webinar. Par su buen funcionamiento se recomienda disponer de buena conexión a internet.
Ante cualquier duda podéis poneros en contacto con Pau a pcarnicero@xct.cat

 
Data: 26/06/2018
Hora: 11 : 30
Localització: Online
Contacte: Xarxa de Custòdia del Territori
Telèfon: 938866135
Cost: Gratuït. Cal inscripció prèvia
POSTPOSAT PEL PROPER 16 DE SETEMBRE! 

Per inaugurar la Setmana de la Natura us convidem a un dinar solidari a càrrec de l'Ada Parellada. Us proposem una experiència única a Can Moragues, on degustareu productes ecològics de proximitat tot contribuïnt a impulsar projectes de custòdia del territori i conservació de la natura.PROGRAMA DEL DIA

12:30h – Passejades delicioses.
     Tastarem la primavera en els diferents espais de Can Moragues. Degustarem melmelades a l’obrador, varietats locals de verdures a l’hort i altres productes a la bassa.

14:00h – Dinar solidari.

Menú elaborat per Ada Parellada. Reconeguda cuinera que dirigeix el restaurant Semproniana de Barcelona. Gran defensora dels productes de proximitat, de la cuina saludable i lluitadora contra el malbaratament alimentari.

La Fundació Emys treballa per fomentar les varietats locals i la biodiversitat cultivada. Els beneficis del dinar aniran destinats a aquest projecte agroecològic.


Per a més informació consulteu el programa complert.

El preu de les passejades delicioses + el dinar és de 55€. Amb els beneficis obtinguts contribuireu a impulsar projectes de custòdia del territori i conservació de la natura a càrrec de la Fundació Emys.És necessari realitzar la inscripció online i el pagament del dinar per confirmar l'assistència. Places limitades.
Per a qualsevol dubte contacteu amb info@setmananatura.cat o bé trucant al 93 8866135
Data: 16/09/2018
Hora: 12 : 30
Localització: Can Moragues. Riudarenes
Contacte: Setmana de la Natura
Telèfon: 938866135
Cost: 55€/persona
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment
Gràcies al suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente i de la Generalitat Valenciana, els propers 8, 9 i 10 de novembre es celebraran a València les "VII Jornadas Estatales de Custodia del Territorio" (VIIJECdT ).

Des d'ara, i fins a la data de les jornades, es desenvoluparà el treball dels grups de treball per avançar sobre temàtiques clau.

Properament s'oferirà més informació.

Per avançar en temàtiques concretes es crearan i dinamitzaran quatre grups de treball en relació a aspectes rellevants per al desenvolupament de la custòdia a Espanya. Cada un d'aquests grups elaborarà un documents de síntesi que es validarà i debatrà en les JECT.

GT1. Administracions Públiques i custòdia del territori
Les administracions públiques són actors clau per contribuir al desenvolupament de la custòdia del territori a Espanya. En els últims anys, es mostra des de les diferents administracions territorials un creixent interès per aquesta estratègia de conservació col·laborativa i participativa. Aquest grup aprofundirà en les diferents formes d'actuació del sector públic per generar iniciatives sòlides de custòdia del territori en el marc de les polítiques públiques.

GT2. Les entitats de custòdia del territori com a part del Tercer Sector Ambiental. Reptes i propostes de futur
El conjunt de les entitats sense ànim de lucre que formen el Tercer Sector Ambiental és clau per a la participació de la ciutadania i l'enfortiment del teixit social. Com a part d'aquesta forma de societat civil organitzada, les entitats de custòdia són catalitzadors de primer nivell que permeten el manteniment d'iniciatives sòlides de gestió participada i col·laborativa i faciliten el diàleg entre actors en el territori. Debatre sobre els reptes i les propostes de futur del Tercer Sector Ambiental per visibilitzar i mantenir la seva rellevància social és especialment rellevant en temps de canvis i incertesa.

GT3. Els comunals a la custòdia del territori
El paper de les comunitats locals en la conservació de la natura ha estat i és molt rellevant a Espanya com a forma de gestió col·lectiva dels recursos naturals. La governança exercida per aquestes comunitats sobre el territori és especialment rellevant donada la seva capacitat de contribuir a la conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics i l'empoderament de la població rural. És objecte d'aquest grup de treball reflexionar sobre els valors i metodologies de treball compartides amb la custòdia del territori.

GT4. Custòdia agrària i Política Agrària Comuna.
La custòdia agrària segueix sent de gran interès a causa de l'enorme extensió de territori dedicat a l'agricultura, ramaderia i silvicultura. El febrer de l'any passat s'ha donat començament al debat sobre la futura política agrícola comuna. La nova perspectiva que anuncia el document de proposta de la Comissió Europea i els resultats de l'enquesta ciutadana sobre el seu futur apunten cap a mesures enfocades al pagament per resultats ja un major suport a sistemes agraris ambientalment sostenibles. La custòdia pot i ha de tenir un paper principal en aquest nou escenari. El grup de treball es centrarà en consolidar una posició i proposta de les entitats de custòdia per a la nova PAC.

 

 Les Jornadas Estatales de Custodia del Territorio (JECdT)
Cada dos anys, les Jornadas Estatales de Custodia del Territorio (JECdT) són un punt de trobada i reflexió entre xarxes i entitats involucrades en la custòdia del territori, així com un fòrum obert a altres agents socials i econòmics vinculats d'una o altra forma a aquesta estratègia de conservació.

Les JECdT se celebren bianualment des de l'any 2004. Es tracta de la trobada de major rellevància per a les entitats que treballen a l'Estat espanyol amb aquesta eina de conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic, recollida en la legislació espanyola en la Llei 42 / 2007 de Patrimoni Natural i de la Biodiversitat.

La preparació i el desenvolupament de les jornades han estat un exemple de com el moviment de custòdia del territori, oberts a les organitzacions interessades, treballa en xarxa des de les entitats de custòdia fins al propi FRECT passant per les diferents xarxes regionals d'entitats.
Data: 08/11/2018
Contacte: Foro de Rhttp://www.frect.org/vii-jornadas-estatales-de-custodia-del-territorio-vii-jecdt/edes y Entidades de Custodia del Territorio

Aquest congrés vol teixir aliances entre centres educatius, universitats, entitats, i administracions per proposar accions d’educació ambiental que prenguin en consideració la sostenibilitat de les ciutats, la diversitat dels ecosistemes i el consum responsable. Per assolir el repte proposem inspirar-nos en les aportacions de ponents de referència internacional, conèixer experiències educatives innovadores i compartir reptes, oportunitats i aliances.

Un espai per a la construcció de coneixement dels i les professionals de l’educació ambiental de Catalunya. Si us interessa presentar una experiència educativa al Congrés, teniu temps fins al 15 de juliol.

El congrés tindrà lloc el proper 16 i 17 de novembre a Girona. 

Per a més informació consulteu la web del Congrés: www.cnea.cat
 

Data: 16/11/2018
Localització: Girona
Contacte: Congrés Nacional d'Educació Ambiental
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment